ĐỀ THI HSG MÔN TIẾNG ANH !

Tháng Chín 24, 2019 10:33 sáng

 

PHÒNG GD-ĐT THỊ XÃ BA ĐỒN

 

đỀ chính thỨc
            ĐỀ THI  HỌC SINH GIỎI

 

                   SECTION 1: PHONETICS

 

I.Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

(5 points)

 

1. A. butter   B. put      C. sugar           D. push
2 A. enough   B. cough      C. though           D. rough
3. A. chooses   B. houses      C. rises           D. horses
4. A. suit   B. seven      C. sugar           D. sun
5. A. accurate   B. accept       C. accident          D. success

 

  1. Choose the word that has different stress pattern in each line. (5 points)
6.  A. important B. favorite C. tomorrow D. correction
7.  A. another B. remember C. different D. excitement
8.  A. decided B. similar C. probably D. grandfather
9.  A. disease B. shortage C. enough D. commit
10. A. support B. repair C. yourself D. healthy

 

SECTION 2:  LEXICO – GRAMMAR

 

  1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (10 points)

 

  1. They are going to make …………… vacation next month.
  2. a two-week B. two-weeks           C. two weeks             D. a two-weeks
  3. He refused to give up work ,…………… he had won a million pounds.
  4. despite B. however C. even though          D. as though
  5. I am better …………………. English than Nam.
  6. on                  B. with                      C. at                          D. for
  7. People are living……………..so there are more elderly people.
  8. longest  B. long                           C. longer                   D length
  9. You …………… better be careful not to miss the train.
  10. would B. should                   C. had                         D. did
  11. Heavy rains …….the plane for several hours
  12. stopped              B. prevented  C. delayed                 D. kept
  13. I’m really looking forward …………… to university.
  14. to go B. go                             C. going                     D. to going
  15. I don’t want much sugar in my coffee. Just…….,.. please.
  16. few  B. a few                         C. little                   D. a little.

19.It’s very kind of you to help me. Thanks a lot…………………

  1. It’s all right B. You’re welcome        C. Ok                      D sure
  2. – “Would you like to have noodles, spaghetti or something different?” – “………….”
  3. Anything will do B. Yes, please             C. Never mind        D. I don’t mind

 

  1. Supply the correct form and tense of the verbs in brackets. (5points)
  2. David (wash) __________ his hands. He just (repair) __________ the TV set.
  3. We never (meet) __________ him. We don’t know what he (look) __________ like.
  4. The car (be) __________ ready for him by the time he (come) __________tomorrow.
  5. It (rain) __________ hard. We can’t do anything until it (stop) __________
  6. Last night we (watch) __________TV when the power (fail) __________.

III. Fill in each space with one most suitable preposition. (5points)

  1. Teenagers are concerned ………………..the environment.
  2. Please look …………… my children while I’m working.
  3. We are bored _………………watching TV now.
  4. In a game of singles, two players play ……………….. each other.

30 Thanks  …………… your invention. It’s very useful.

 

  1. Use the correct form of the word in brackets for each gap. (10 points)
 

31. It’s very __________________ to live in damp room.                               (HEALTH)
32. Walking is a fun, easy and _________________ activity.                           (EXPENSIVE)
33. A balanced diet alone is not enough for a healthy __________________.   (LIFE)
34. That woman is very pleasant, but her younger sister is a little __________  (FRIEND)
35. Jane likes to wear _________________________ clothes.                           (COLOUR)
36. Diana is a __________________.She sells flowers at a shop in New York.  (FLOWER)
37. The students of class 7A enjoy ____________ activities after school hours. (DIFFER)
38. Some students are following the _____________ to the video room.            (LIBRARY)
39. The post arrives ___________________ at eight in the morning.                    (REGULAR)
40. Do your classes start ____________________or later?                                     (EARLY)

 

V. Choose the underlined words or phrases that are not right in standard written English then

Correct it. (5points

41. Thanks for invite me to the festival of your village.    

A               B                             C                D

42. I’d rather to participate in the contest than watch it.

A                    B             C                                      D

 

43. When I was having dinner, one friend of mine was coming to see me

A                     B                         C                   D

 

44. The book writing by Jack London is very popular in the world.

A                 B                                       C                  D

 

45. My family spent an interested holiday in Europe last summer.

A            B                            C                     D

 

 

 

 

 

SECTION 3: READING

  1. Read the passage below and choose the best answer for each blank. (10 points)

There are many (46) ________ of snakes in the world. However, (47) _______ all of them are poisonous. The most common snakes can sometimes (48) _____ found in our garden. These harmless grass snakes vary in (49) ______ from one foot to three feet. They rarely bite people and are, in (50) _____, shy creatures.

Grass snakes eat insects and small animals (51) _______ frog and chicks. They are good (52) _______ the garden (53) ________ they keep away pets like rats and gophers.

The more poisonous snakes , python and viper, live (54) _______ the forests or in dense vegetation such as swampland. They do not actively attack people . If the snake senses someone coming , it would (55) _____ glide noiselessly than confront the person.

  1. A. things B. kinds C. others                    D. type
  2. A. none B. not C. no                           D. none of
  3. A. is B. are C. be                           D. Was
  4. A .length B. width C. height                    D. thickness
  5. A. real B. all C. fact                         D. actual
  6. A. alike B. same C. as                            D. like
  7. A. from B. on C. about                     D. for
  8. A. so as B. because C. so that                    D. because of
  9. A. in B. on C. at                            D. from

55A.rather                 B. prefer                     C. like                         D. love

 

  1. Read the following passage and fill in each gap with only ONE suitable word (10pts):

There are four people in my family. Each of us has a different hobby. My Dad likes reading newspapers (56) ……………he can get the lasted (57) ……………………every morning. However, my Mom enjoys watching (58) ………. ………..and (59)………… magazines. Mom often spends hours reading articles about fashion and cooking. Unlike my Mom and Dad, my brother only loves exploring (60) ………………….about airplanes. He spends most of his free time getting (61) ……………about the history and development of aircraft.  He also writes (62) ………………..or (63) ………………………… with his friends about his hobby. For me, I am really interested in listening to music. I love listening to music on the FM (64)…………………….. I also like music (65) ………. …………….on TV on Sundays. What about you? What is your hobby?

 

III. Read the following passage carefully then circle the best answer; a, b, c or d : (5 pts)

 

As a result of years of research, we know that too much animal fat is bad for our health. For example, Americans eat a lot of meat and only a small amount of grains, fruit and vegetables. Because of their diet, they have high rates of cancer and heart disease. In Japan, in contrast, people eat large amounts of grains and very little meat. The Japanese also have very low rates of cancer and heart disease. In fact, the Japanese live longer than anyone else in the world. Unfortunately, when Japanese people move to the USA, the rates of heart disease and cancer increase as their diet changes. Moreover, as hamburgers, ice cream, and other high – fat foods become popular in Japan, the rates of heart disease and cancer are increasing there as well. People are also eating more meat and dairy products in other countries such as Cuba, Mauritius, and Hungry. Not surprisingly, the disease rates in these countries are increasing along with the change in diet. Consequently, doctors everywhere advise people to eat more grains, fruit and vegetables and to eat less meat and fewer dairy products.

 

 

  1. What is the main idea of this passage ?
  2. Doctors advise people to eat more grains, fruit and vegetables.
  3. Eating meat causes cancer and heart disease.
  4. The kind of diet we have can cause or prevent diseases.
  5. The Japanese’s rates of heart disease and cancer increase because they move to the USA.

 

  1. Why do the Japanese have low rates of heart disease and cancer ?
  2. Because they eat a lot of grains and very little meat.
  3. Because they do not eat animal fat.
  4. Because their diet changes.
  5. Because they live longer than anyone else in the world.

 

  1. “…….the Japanese live longer than anyone else in the world ”. What does anyone else mean?
  2. some other people          b. all other people             c. most other people           d. nobody

 

  1. “Moreover, as hamburgers, ice cream, and other high – fat foods become popular in Japan..”

What does moreover mean?

  1. however                b. in addition                      c. then                                    d. yet

 

70.“…the rates of heart disease and cancer are increasing there as well”. What does there refer to?

  1. in the USA b. in Cuba                c. in Japan                d. in Cuba, Mauritius, and Hungry

 

SECTION 4: WRITING

  1. Finish the second sentence in such a way that it means exactly the same as the first one.

(10 points)

  1. Joan eats very little so as not to put on weight.

à Joan eats very little because . . . . . . . . . . . ………………………………….

  1. Though he was poor, he wasn’t always unhappy.

à Despite …………………. ………………………………………………………..

  1. She can’t ask intelligent questions. She can’t profit from listening to her colleagues.

à She can neither . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ……………………….

  1. She spoke English very carefully. He spoke very clearly.

à He not only . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ……………………..

  1. It is such a boring book that nobody likes it.

à The book . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . …………………..

  1. Laurence hasn’t seen her sister since she left for Japan.

à Laurence last . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ………………………

  1. John is fat because she eats so many chips.

à If . . . . . . . . . .. . . . . . . ……………………………………………………………

  1. Collecting dolls from foreign countries is one of Jane’s interests.

àJane is. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ………………………

  1. If he doesn’t change his ways, he will end up in prisons.

àUnless. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ………………………

  1. Please don’t interrupt me when I’m talking.

à I’d rather……………………………………………………….………….…………………….

  1. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. You must use between TWO and SIX words, including the word given. (5 points)

 

  1. Nobody in the team plays as skillfully as she does. player

à She is………………………………………………………….in the team.

  1. ‘Let’s go to this bar here,’ my friend said. suggested

àMy friend……………………………….bar there.

  1. She owns all this land now. belongs

à All……………………………………………..her now.

  1. My elder sister likes to look after small children. care

àMy elder sister enjoys……………………………………………small children.

85 It’s more than six months since I went to the dentist.                       for

à I haven’t……………………………………………………………more than six months.

 

III. Write the following sentences, using the words given (5pts)

 

  1. Children / not enough/ food/ eat/ warm/ clothes / wear/

………………………………………………………………………………..

  1. I/ used/ look/ after/ younger/ brother/ sister/ when/ parents/work/

…………………………………………………………………………………

  1. Go/ train/ cheaper/ go/ plane./

…………………………………………………………………………………

  1. It/ difficult/ learn/ two/ languages/ same/ time./

…………………………………………………………………………………

  1. She / punish/ yesterday/ by/ mother/ for/ go/ out/ without/ permission./

………………………………………………………………………………..

 

  1. Write a short passage (about 120- 150 words) to tell about “What is your favorite subject at school? What have you done to be good at it?”

 

THE END!

 

Họvà tên thí sinh: ………………………………….……………Số báo danh: ……………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PHÒNG GD-ĐT THỊ XÃ BA ĐỒN

 

HƯỚNG DẪN CHẤM  ĐỀ THI  HỌC SINH GIỎI

MÔN TIẾNG ANH 7 – NĂM HỌC 2017 – 2018

 

Mỗi câu  đúng đạt 01 điểm,  bài luận tối đa 10 điểm.

Tổng điểm toàn bài 100 điểm, giám khảo quy về hệ điểm10  không làm tròn số.

 

SECTION 1: PHONETICS

1. A 2. C 3. D 4. C 5. A

 

6. B 7. C 8.A 9. B 10. D

 

SECTION 2: LEXICO – GRAMMAR

  1. Choose the word or phrase which best completes each sentence
11. A 12. C 13. C 14. C 15. C
16. C 17. D 18. D 19. B 20. D

 

  1. Supply the correct form and tense of the verbs in brackets
  2. is washing/ has just repaired
  3. have never met/ looks.

23.will have been/comes

24 is raining/ stops

25 were watching/ failed

 

III. Fill in each space with one most suitable preposition.

26. about 27. after 28. of 29. against 30.to

 

  1. Use the correct form of the word in brackets for each gap
31. unhealthy 32. inexpensive 33. lifestyle 34.unfriendly 35. colorful

 

36. florist

 

37. different 38. librarian 39. regularly 40. earlier

 

. V. Choose the underlined words or phrases that are not right in standard written English then correct it

  1. Thanks for invite me to the festival of your village.  à .B  inviting

A            B                          C               D

42.I’d rather to participate in the contest than watch it.                          à. B participate

A                           B         C                                  D

 

  1. When I was having dinner, one friend of mine was coming to see me . . à C. came

A                        B                                   C                 D

  1. The book writing by Jack London is very popular in the world. .          àB written

A                   B                                      C                   D

 

  1. My family spent an interested holiday in Europe last summer.               à. B. interesting

A                 B                      C                     D

           

 

      

SECTION 3: READING

  1. Read the passage below and choose the best answer for each blank.
46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
B B C A C D D B A A

 

 

 

  1. Read the following passage and fill in each gap with only ONE suitable word
  2. .because      57. news                 58. TV                 59. reading                60. websites
  3. information 62. emails        63. chats             64. radio                    65. program

 

III. Read the following passage carefully then circle the best answer; a, b, c or d

  1. a 67.a                            68.b                 69.b                         70.c

 

SECTION 4: WRITING

 

  1. Finish the second sentence in such a way that it means exactly the same as the first one.
  2. Joan eats very little because she doesn’t want to put on weight.
  3. Despite being poor, he wasn’t always unhappy.
  4. She can’t neither ask intelligent questions nor profit from listening to her colleagues.
  5. He not only spoke English very carefully but also very clearly.
  6. The book is so boring that nobody likes it.
  7. Laurence last saw her sister when she left for Japan.
  8. If John did not eat so many chips, he would not be fat.
  9. Jane is interested in collecting stamps.
  10. Unless he changes his way, he will end up in prisons.
  11. I’d rather you didn’t interrupt me when I’m talking.

 

  1. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. You must use between TWO and SIX words, including the word given

81.She is the most skilful player in the team

82.My friend suggested going to that/we should go to that.bar there.

83.All this land belongs to her now.

  1. My elder sister enjoys taking care of small children.
  2. I haven’t. been to the dentist for more than six months

 

III. Write the following sentences, using the words given.

  1. Children don’t have enough food to eat and warm clothes to wear.
  2. I used to look after my younger brother and sister when my parents were at work.
  3. Going by train is cheaper than going by plane.
  4. It is difficult to learn two languages at the same time.
  5. She was punished yesterday by her mother for going out without permission.

 

IV Write a short passage (about   120- 150 words) to tell about “What is your favorite subject at school? What have you done to be good at it

+ Ýtưởng(5,0điểm):

+ Kỹ thuật  5,0 điểm :Viếtđượcđoạnvăndàikhoảng120 – 150từ, có bố cục rõ ràng,

Câu văn viết đúng ngữ pháp, dùng từ chính xác, phong phú.

Tùy mức độ học sinh viết được, giám khảo dựa vào thang điểm để quyết định.